Stop and smell the flowers…

Den lille øvelse, jeg vil dele med dig i dag, er en kombination af en åndedrætsøvelse og mindfulness. Den er super til at berolige nervesystemet og træne lugtesansen, så den kan også bruges, hvis du desværre har mistet lugtesansen pga. Covid-19 og vil træne den op igen. 

Kort sagt går øvelsen ud på, at du vælger noget dejligt duftende og giver det hele dit fokus. Det kan være fx essentielle olier, men du kan lige så godt bruge de krydderier du har i skabet, en blomst du kan lide, en parfume du elsker eller noget helt andet. Blot skal du kunne kende duften, hvis du skal bruge øvelsen til at genoptræne din lugtesans, så brug fantasien. 

Her kommer øvelsen: 

  • Find et roligt sted
     at sidde, tag olie/krydderi/blomst i den ene hånd og hold op til det ene næsebor. 
  • Luk for det andet næsebor med den anden hånds pegefinger, som jeg gør på billedet her. Sænk skuldrene, sid afslappet men nogenlunde ret, luk øjnene, lad roen falde på dig og træk vejret roligt ind og ud af det åbne næsebor.
  • Læg nu mærke til duften. Er der nuancer i den? Starter den på en måde og slutter på en anden måde? Hvor i næsen kan du dufte den? Gør det 5-10 gange (eller som du synes) og BYT derefter til det andet næsebor. 
  • Læg igen mærke til duften, til nuancerne, til start, slut og placering i næsen, og om der er forskelle på, hvor godt du registrerer duften i det ene og det andet næsebor.
  • Og viola – du har både trænet og afslappet dit nervesystem 🙂

Når vi dufter til noget, vi godt kan lide, beroliger vi nervesystemet. Det sker fordi duften og din association til den automatisk sender signal om at alt er godt. Bruger du krydderier, du naturligvis associerer med mad, så stimuleres den afslappende del af nervesystemet også, fordi kroppen associerer mad med tryghed og ro. 

Skal du bruge øvelsen til at træne lugtesansen op igen, så skal der helst daglig træning til. Brug 3-7 forskellige, velkendte dufte, og brug et par minutter på hver. Det kan som al anden træning virke som hårdt arbejde uden resultat i begyndelsen, men det skal nok komme. 

Grunden til at du ikke skal bruge 15 dufte, er for ikke at trætte og forvirre hjernen. 3-5-7 stykker er mere end rigeligt i starten. 

Jeg bruger selv essentielle olier fra DoTerra, fordi de bare er lækre, rene og superanvendelige i fx vand med brus og madlavning, men husk du kan bruge hvad som helst. Bruger du olier, så pas på med pebermynte, oregano og kamfer, da de er MEGET kraftige. Du skal ikke svide dine næsebor, du skal have en dejlig oplevelse.

Rigtig god fornøjelse 🙂